Warsztaty z dietetykiem

Warsztaty z dietetykiem

W dniu 7 kwietnia odbyły się warsztaty dla uczniów klas I-V w ramach unijnego projektu koordynowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa „Program dla szkół” będący kontynuacją dwóch programów: „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole” który polega na dostarczaniu dzieciom owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych. Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych poprzez dostarczanie uczniom produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych. Dzięki temu dzieci od najmłodszych lat poznają smaki zdrowych przekąsek. Program obejmuje również działania o charakterze edukacyjnym i promocyjnym. Ich celem jest zwiększenie jego rozpoznawalności oraz budowanie świadomości rodziców i nauczycieli dotyczącej ich roli w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci. Zajęcia w naszej szkole prowadzone były przez panią dietetyk Agatę Przytułę. Podczas spotkania pani dietetyk zapoznała uczniów z charakterystycznymi, zdrowymi produktami oraz jakie witaminy są w nich zawarte i jak oddziałują na organizmy. Uczniowie pili mleko, wspólnie przygotowany mleczny koktajl owocowo- warzywny oraz jedli owoce pokrojone w słupki. Dzieci były zachwycone taką wspólną lekcją zdrowego odżywiania. Pozytywne odczucia wywołało obdarowanie akcesoriami małych kucharzy (czapki i fartuszki) i zachęta do kontynuowania samodzielnej przygody kulinarnej w domu.

EnglishGermanPolishUkrainian
Skip to content